Background image

Historia-aiheisia mashuppeja, osa II

September 13th, 2010

(Teksti on jatkoa osoitteessa http://www.tapionurminen.fi/2010/05/19/historia-aiheisia-mashuppeja/ julkaistulle blogikirjoitukselle, jossa esiteltiin historia-aiheisia mashup-sivuja.)

Conflict History (http://www.conflicthistory.com) havainnollistaa Google Mapsin avulla, missä ja milloin eri konfliktit ja sodat ovat tapahtuneet. Sivuston aikajana konflikteineen on erittäin kattava, ja jokaisesta konfliktista on oma tietopakettinsa sekä linkki kyseisen konfliktin Wikipedia-artikkeliin, jos sellainen on. Konfliktit on lajiteltu kontekstin mukaan, esimerkiksi Suomen talvi- ja jatkosodat löytyvät toisen maailmansodan alta. Lähteenä sivusto käyttää Freewebsiä, joten jokainen voi lisätä tai korjata tietoja.

HistoGrafica (http://www.histografica.com) on mielenkiintoinen palvelu, jonka kattavuudessa tosin on toivomisen varaa. Sivustolla voi etsiä vanhoja valokuvia eri paikoista, ja kuvan yhteydessä näytetään sijainti Google Mapsin avulla. Kuvat ja niiden kuvaukset ovat sivuston käyttäjien itsensä lisäämiä (luonnollisestikin lähde tulee mainita). Sivuston kiehtovuus voisi nousta vielä korkeammalle tasolle hyödyntämällä Googlen Street View -palvelua, joka näyttää eri paikkojen katunäkymät – näin voisi yhdellä vilkaisulla nähdä, kuinka paikat ovat muuttuneet ajan saatossa.

Hieman vastaavaa ideaa soveltaa The American Image (http://americanimage.unm.edu). Sivusto esittelee John Collier Jr.:n pääasiassa Yhdysvaltain armeijan Office of War Informationille ottamia valokuvia 1940-luvulta. Sivustolla on toiminto-osio “The Shooting Script”, jossa katsoja pääsee vertailemaan rinnakkain Collierin kuva sekä nykypäivän kuvaa. Kuvat haetaan Flickrstä tagien perusteella, joten toisinaan kuvien yhteys on varsin hutera. Idea kuitenkin on mainio. Sivustolla on myös kaksi muuta toimintoa: “Active Looking”, jossa katsojaa opastetaan analysoimaan kuvia sekä “Propaganda Filmmaker”, jossa käyttäjät pääsevät tekemään omia propagandavideoitaan.

Free Influencer (http://www.we-love-the.net/FreeInfluencer) mittaa leikkimielisesti kilogrammoissa historiallisten henkilöiden vaikutuksen Freebasen perusteella. Esimerkiksi Karl Marxin vaikutusvalta on painoarvoltaan 7594,8 kg. Marxiin on vaikuttanut esimerkiksi Friedrich Hegel (7652,4 kg), ja Marxin vaikutusvalta puolestaan on yltänyt mm. Michel Foucault’hon (2689,2 kg) ja Vladimir Leniniin (1142,1 kg).

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest comments

Tapio Nurminen on Vuoden 2013 kuntakartta SVG-muodossa

Kartta on vapaasti hyödynnettävissä, mutta lisenssiehdot kannattaa varmistaa Kuntaliitolta.

Arvi Leino on Vuoden 2013 kuntakartta SVG-muodossa

Kartalle on latauslinkki. Onko kartta vapaasti hyödynnettävissä esim. CC By 4.0 käyttöluvalla? ht...