Background image

Kulttuurikokemus laajenee verkossa

May 27th, 2014

Flo Apps Oy järjesti maaliskuussa Kulttuuriala verkossa -tilaisuuden, jossa tarkasteltiin verkkopalveluiden kehityksen uusia tuulia kulttuurialan näkökulmasta. Olympiastadionin kabinetin täytti nelisenkymmentä innokasta kuulijaa.

Flo Appsin Tapio Nurminen valotti aluksi verkkopalveluiden suunnittelun trendejä. Huomioitavaa on mobiilikäytön jatkuva kasvu. Responsiivisen suunnittelun avulla verkkosivusto saadaan joustavasti taipumaan kaikille päätelaitteille. Tällöin erillisiä mobiilisivuja ja natiivisovelluksia ei välttämättä enää tarvita. Myös sivuston hakukoneoptimointi on yhä tärkeämpää, jotta sivusto listautuu Googlessa ja muissa hakukoneissa mahdollisimman korkealle.

Taiste Oy:n Ville Kaisla ja Tuomas Jalamo kehottivat lähestymään mobiilisuunnittelua laitteiden ehdoilla ja tarjoamaan asioita, jotka ovat parhaimmillaan tai mahdollisia vasta mobiilissa. Reaaliaikaisten ja osallistavien kokemuksien luomiseksi voi hyödyntää kuvaa, ääntä, paikannusta, luettavia QR-koodeja ja näiden yhdistelmiä. Hyvänä esimerkkinä kulttuurialalta on Helsingin juhlaviikkojen palkittu mobiilisovellus.

Verkkonäyttelyn ei tarvitse maksaa maltaita

Flo Appsin Ilkka Jokipii esitteli mahdollisuuksia toteuttaa verkkosivuja ilman huikeita kustannuksia avoimeen lähdekoodiin perustuvien julkaisujärjestelmien avulla. Näistä tunnetuin lienee WordPress. Käytettävissä on lukemattomia ulkoasuteemoja ja lisäosia, joiden avulla voi luoda lähes minkälaisia tahansa toteutuksia.

Erityisesti museoille, arkistoille ja kirjastoille suunniteltu avoimeen lähdekoodiin perustuva verkkojulkaisu- ja kokoelmanhallintajärjestelmä on yhdysvaltalainen Omeka. Sen pohjalle rakennetun Curatescape-laajennuksen avulla voidaan toteuttaa mobiilioptimoituja verkkonäyttelyitä pienellä vaivalla. Omekaakin laajemman media-aineistojen tuen tarjoaa usean yliopiston yhdessä kehittämä Scalar-järjestelmä.

Museot yhteisvoimin verkkoon

Museoviraston Janne Tielinen esitteli seitsemän erikoismuseon yhteistä Kysy museolta -palvelua, jossa vastataan yleisön museoille esittämiin kysymyksiin.

– Kysy museolta on oiva tapa tuoda museoiden asiantuntemusta ja työtä näkyville. Palvelun ylläpitokäyttöliittymästä muodostuu yksi museon sisäisistä tietovarannoista, ja kysymykset antavat kuvan siitä, minkälaista tietoa museolta kaivataan. Palvelu on suunniteltu helposti laajennettavaksi, ja uusia museoita on lähdössä tänä vuonna palveluun mukaan, Tielinen totesi.

Satu Savia

Helsingin kaupunginmuseon palvelujen kehitystyöstä kertoi tutkija Satu Savia. Tavoitteena on kokoelmatietojen avaaminen verkkoon asiakkaiden tarpeet huomioiden. Helsingin ja helsinkiläisten menneisyyttä kuvina, esineinä ja taiteena on tallennettu lokakuussa 2013 avattuun Finna-verkkopalveluun. Se kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja. Finna on osa OKM:n Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta (KDK).

Jatkoa seuraa!

Saimme Kulttuuriala verkossa -tilaisuudesta erittäin positiivista palautetta ja pyrimme järjestämään vastaavanlaisia tapahtumia jatkossakin – pysy kuulolla!

Summary
Article Name
Kulttuurikokemus laajenee verkossa
Description
Flo Apps Oy järjesti maaliskuussa Kulttuuriala verkossa -tilaisuuden, jossa tarkasteltiin verkkopalveluiden kehityksen uusia tuulia kulttuurialan näkökulmasta.
Author
Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest comments

Tapio Nurminen on Vuoden 2013 kuntakartta SVG-muodossa

Kartta on vapaasti hyödynnettävissä, mutta lisenssiehdot kannattaa varmistaa Kuntaliitolta.

Arvi Leino on Vuoden 2013 kuntakartta SVG-muodossa

Kartalle on latauslinkki. Onko kartta vapaasti hyödynnettävissä esim. CC By 4.0 käyttöluvalla? ht...