Background image

Menestys vaalikoneessa ei takaa menestystä oikeissa vaaleissa

March 4th, 2011

Helsingin Sanomat julkaisi vuosien 2007 ja 2009 vaalikoneiden datan avoimena tietona 25.2.2011. Flo Apps Oy on analysoinut Hesarin julkaisemia tietoja. Ehdokkaan menestys vaalikoneessa korreloi vain harvoin todellisen elämän kanssa.

Flo Apps Oy vertasi vuoden 2009 europarlamenttivaalien toteutuneita tuloksia HS:n vaalikoneen tuloksiin. Vaalikoneen antamien ykkössijojen mukaan valituiksi Brysseliin olisivat tulleet muun muassa Jani Sievinen ja Petri Sarvamaa. Vaalikoneen äänikuningas oli Keskustan Lasse Hautala. Oikeissa vaaleissa hän jäi varasijalle.

Suomen nykyisistä 13 europarlamentaarikosta vain Hannu Takkula menestyi sekä vaalikoneessa että todellisissa vaaleissa läpimenon arvoisesti. Myös Ville Itälä menestyi sekä vaalikoneessa että oikeissa vaaleissa hyvin.

Useimmat oikeissa vaaleissa valitut pärjäsivät vaalikoneessa heikosti. Timo Soini sai oikeissa vaaleissa peräti 7,9 prosenttia äänistä, mutta HS:n vaalikoneessa hän keräsi vain 0,4 prosenttia ykkössijoista.

Vastaavasti Vasemmistoliiton Juha Sandberg sai vaalikoneessa 2,11 prosenttia annetuista äänistä, mutta todellisessa elämässä vain 0,2 prosenttia äänestäjistä valitsi hänet. HS:n vaalikoneen perusteella Vasemmistoliitto olisi saanut Brysseliin kaksi edustajaa ja Köyhien asialla yhden. Tosielämässä isot puolueet ja ammattipoliitikot menestyvät selkeästi vaalikonetta enemmän.

Kaiken kaikkiaan HS:n eurovaalikonetta käytti keväällä 2009 lähes 290 000 käyttäjää.

Flo Appsin rakentama vaalikonevisualisointi on nähtävissä osoitteessa

https://floapps.com/lab/hs/

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest comments

Tapio Nurminen on Vuoden 2013 kuntakartta SVG-muodossa

Kartta on vapaasti hyödynnettävissä, mutta lisenssiehdot kannattaa varmistaa Kuntaliitolta.

Arvi Leino on Vuoden 2013 kuntakartta SVG-muodossa

Kartalle on latauslinkki. Onko kartta vapaasti hyödynnettävissä esim. CC By 4.0 käyttöluvalla? ht...