Background image

SilverStripen 3.0-versiota odotellessa

January 7th, 2012

Flo Apps Oy on käyttänyt kesästä 2010 lähtien avoimen lähdekoodin SilverStripe-julkaisujärjestelmää verkkosivustojen valmistamiseen ja niiden ylläpitoon. Tässä lyhyesti kommentteja järjestelmästä ja sen lähitulevaisuuden näkymistä.

SilverStripe-julkaisujärjestelmän kehitystyö alkoi vuonna 2000. Loppuvuodesta 2005 järjestelmän taustalla oleva uusiseelantilainen SilverStripe Ltd ryhtyi kirjoittamaan sovellusta kokonaan uusiksi käyttäen hyväksi PHP5:tä ja sen oliopohjaisuutta. SilverStripe 2.0 julkaistiin avoimena lähdekoodina alkuvuodesta 2007. Vuoden 2012 alkuun mennessä ohjelmistoa on ladattu yli 400 000 kertaa. Tällä hetkellä SilverStripe-yhteisön mielenkiinto kohdistuu ohjelmiston 3.0-versioon, joka on ilmestymässä vuoden 2012 alkupuolella.

SilverStripe-asennus sisältää oikeastaan kaksi tuotetta. SilverStripe-julkaisujärjestelmän pohjalla toimii MVC-pohjainen Sapphire-framework, joka on saanut vahvoja vaikutteita Ruby on Railsista. Sapphire on alun perin luotu CMS:n tueksi, mutta sen päälle on mahdollista rakentaa myös itsenäisiä sovelluksia.

Tällä hetkellä 3.0-versio on alphavaiheessa. Seuraavan sukupolven SilverStripessä alusta on irrotettu kokonaan julkaisujärjestelmästä ja sen nimeksi vaihtuu SilverStripe Framework. Samalla järjestelmän ylläpitokäyttöliittymä – jota on 2-versiossakin pidetty varsin onnistuneena – on uudistumassa. Uuteen käyttöliittymään voi tutustua esimerkiksi Stijn De Lathouwerin blogissa. Erityisen kiinnostavalta vaikuttaa suunnitelma jakaa näyttöpinta-ala suurilla ruuduilla kahteen osaan: toinen osa tarjoaisi editointinäkymän, toinen näyttäisi lopputuloksen.

Julkaisujärjestelmän edut

SilverStripe helpottaa verkkosivustojen rakentamista ja ylläpitoa merkittävästi. Väline tarjoaa helppokäyttöisen ja intuitiivisen ylläpitonäkymän, joka asiakkaiden on helppo omaksua vähäiselläkin koulutuksella. Samoin SilverStripe tarjoaa versionhallinnan ja monikieliset sivustot suoraan paketista.

Alustan merkittävä etu on helppo laajennettavuus – SilverStripe tarjoaa modernin MVC-mallin mukaisen PHP-frameworkin, joten räätälöityjä ominaisuuksia on helppo toteuttaa nopeasti. SilverStripe-kehitystyön oppimiskäyrä on suhteellisen matala. Myös sivustojen frontend-kehitys on vaivatonta; sivupohjien rakentamisen voi tehdä tyhjältä pöydältä joten näin on helppo saada juuri halutun näköinen lopputulos.

SilverStripe Suomessa ja maailmalla

SilverStripen kehityksestä vastaa uusiseelantilainen SilverStripe Ltd, jolla on nykyään toimisto myös Australian Melbournessa. Yhtiö työllistää noin 40 henkeä. Lisäksi kehitystyössä on mukana kansainvälinen kehittäjäyhteisö. Rekisteröityneitä yhteistyöyrityksiä SilverStripe Ltd:llä on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti noin 240.

Suomessa SilverStripe-sivustoja tekee ainakin neljä taloa: Aucor Oy, Barabra Oy, Recommended Finland Oy sekä Flo Apps Oy. SilverStripellä on toteutettu Suomessa sekä kompakteja kampanjasivustoja että useita satoja alasivuja käsittäviä verkkopalveluita.

SilverStripen oma sivusto esittelee tällä hetkellä yli 2000 esimerkkisivustoa. Tunnetuin SilverStripellä toteutettu palvelu on Yhdysvaltain demokraattisen puolueen vuosikokouksen 2008 sivusto, jonka täytyi kestää Barack Obaman presidenttiehdokkuuden aiheuttamat kävijäpiikit.

(SilverStripestä voi lukea lisää Vierityspalkissa joulukuussa 2011 ilmestyneestä blogitekstistä, jossa kerrotaan muun muassa SilverStripe-projektien hinnoista.)

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest comments

Tapio Nurminen on Vuoden 2013 kuntakartta SVG-muodossa

Kartta on vapaasti hyödynnettävissä, mutta lisenssiehdot kannattaa varmistaa Kuntaliitolta.

Arvi Leino on Vuoden 2013 kuntakartta SVG-muodossa

Kartalle on latauslinkki. Onko kartta vapaasti hyödynnettävissä esim. CC By 4.0 käyttöluvalla? ht...