Background image

Tietokannat.fi on nyt Flo Apps Oy

August 7th, 2010

Kesän uurastuksen jälkeen yrityksemme uusi verkkosivusto on viimeinkin valmis ja on aika lanseerata yrityksemme uusi nimi, Flo Apps Oy. Tässä hieman taustaa moisille muutoksille.

Yrityksemme alkuperäinen nimi, Tietokannat.fi, oli kesältä 2004. Tuolloin, kun perustin yritystäni, ajatuksena oli valmistaa kevyitä tietokantasovelluksia niin nettiin kuin työpöytäkäyttöönkin ja kun kyseinen nimi oli vapaana, halusin rekisteröidä sen.

Vähitellen vanha nimi on etääntynyt yhä kauemmaksi siitä, mitä teemme. Microsoft Accessilla teimme viimeisen asiakasprojektin vuonna 2006. Toki olemme ylläpitäneet näitä työpöytäsovelluksia edelleen, mutta uusia Access-projekteja emme enää ole pitkiin aikoihin tehneet.

Vuonna 2006 päätimme siis keskittyä yksinomaan PHP / MySQL -alustalle tehtyihin verkkosovelluksiin ja -sivustoihin. Toki näidenkin palvelujen alla pyörii tietokanta – meidän tapauksessamme nimenomaan MySQL – mutta loppukäyttäjällehän tällä ei ole mitään merkitystä. Niin kauan kuin käyttökokemus on hyvä ja palvelut toimivat, asiakas on tyytyväinen.

Parin-kolmen viime vuoden aikana olemme tehneet hyvinkin moderneja JavaScript-, jQuery- ja mashup-toteutuksia, joissa tietokannalla on varsin pieni rooli. Nimellä Tietokannat.fi tällaisia palveluja oli vaikea markkinoida.

Etenkin kanssayrittäjien keskuudessa Tietokannat.fi alkoi puolestaan kuulostaa vähän suuruudenhullulta: edustimmeko koko Suomen tietokantaosaamista?

Ja erityisen vaikeaa vanhan nimen käyttö oli ulkomaisten toimijoiden kanssa. Nimessä oli koko lailla paljon selittämistä, miten se lausutaan ja mitä se tarkoittaa. Viime vuoden Slush-tapahtumassa eräs jenkkiyrittäjä kysyi, olemmeko kontribuoineet MySQL:n lähdekoodiin, kun yrityksellämme on niin tietokantaorientoitunut nimi.

Emme ole. Olemme kyllä käyttäneet MySQL:ää alusta alkaen ja ilman kyseistä upeaa tietokanta-alustaa meitäkään ei yrityksenä luultavasti olisi olemassa. Mutta me olemme vain nauttineet Monty Wideniuksen ja muiden kehittäjien hengentuotteesta. Me emme ole osallistuneet MySQL:n kehittämiseen. Sen sijaan olemme antaneet rakentavaa palautetta ja kehitysehdotuksia useampaankin (avoimen lähdekoodin) sovellukseen. Näitä ovat olleet muun muassa skEdit, Lime Survey ja Colin Verotin erinomainen latausskripti.

Tämän sivuston rakentamisessa kokeilimme sekä Drupalia että SilverStripeä. Sivusto oli loppusuoralle asti Drupal-alustalla, kun viime metreillä siirsimme palvelun kuitenkin SilverStripeen. Näistä teknologiavalinnoista lisää myöhemmin. Suurin työ oli tietysti siirtää Jarkko Hyppösen suunnittelema layout HTML5-muotoon ja luoda etusivun jQuery-widgetit. Jo ennen näitä työvaiheita sivuston käyttöliittymä- ja sisältösuunnittelun teki Konsepton Mikko Paltamaa. Kiitokset kaikille projektissa mukana olleille!

Tapio Nurminen, CEO

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest comments

Tapio Nurminen on Vuoden 2013 kuntakartta SVG-muodossa

Kartta on vapaasti hyödynnettävissä, mutta lisenssiehdot kannattaa varmistaa Kuntaliitolta.

Arvi Leino on Vuoden 2013 kuntakartta SVG-muodossa

Kartalle on latauslinkki. Onko kartta vapaasti hyödynnettävissä esim. CC By 4.0 käyttöluvalla? ht...